buitenland

Italiaanse politie arresteert 116 personen bij anti-maffia-actie

Door Claartje Vogel - 26 juli 2013

Bij een groot onderzoek naar maffiapraktijken heeft de Italiaanse politie vrijdag 116 verdachten aangehouden. Onder de arrestanten zijn niet alleen maffialeden, maar ook politici, advocaten en artsen die worden verdacht van fraude en corruptie.

Langs de kust vlakbij de hoofdstad Rome werden 500 agenten ingezet om 51 personen te arresteren. Italiaans persbureau Ansa noemt het de grootste anti-maffia-actie ooit in Italië. De politie zegt ‘de meest beruchte misdadigers van Rome en Sicilië‘ te hebben opgepakt.

Onderzoek

In de zuidelijke regio Calabrië werden nog eens 65 arrestaties verricht. De arrestaties volgen na een grootschalig onderzoek naar de Italiaanse maffia.

Onder de arrestanten zijn leden van maffiagroepen, maar ook politici, zakenmannen, dokters en gevangenisbewaarders.

Maffiabendes

Sommige verdachten hebben verzekeringsfraude gepleegd en met dit geld wapens en drugs gekocht. Anderen worden verdacht van moord of medeplichtigheid daaraan.

In de zuidelijke regio werden tussen 2005 en 2011 meerdere moorden gepleegd die worden toegeschreven aan de rivaliserende maffiabendes Fasciani, Triassi en D’Agati. Van de Fasciani-clan werden leider Carmine Nazarener en zijn twee broers vrijdag opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.