buitenland

‘Justitie onderzoekt schenden burgerrechten door Zimmerman’

Door Claartje Vogel - 15 juli 2013

Het Amerikaans ministerie van Justitie bekijkt of burgerwacht George Zimmerman toch door de federale rechtbank kan worden veroordeeld wegens schending van burgerrechten. Daarmee beantwoordt het ministerie aan een verzoek van burgerrechtenbewegingen.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender Fox maandag.

Vrijgesproken

Zimmerman werd zaterdag vrijgesproken van schuld aan de dood van een zeventienjarige zwarte tiener. Burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) vindt dat ‘het meest fundamentele burgerrecht is geschonden: het recht op leven.’

De NAACP vindt dat er ‘reden is om aan te nemen dat Zimmerman op de tiener schoot vanwege zijn huidskleur’. Volgens onderzoeksrapporten van de FBI en de advocaat van Zimmerman zijn deze beschuldigingen nergens op gebaseerd.

Protest

Overal in het land protesteerden Amerikanen dit weekend tegen de vrijspraak van Zimmerman. Zwarte Amerikanen kwamen in opstand, omdat ze denken dat de jury Zimmerman vrijsprak omdat hij blank is, net als de jury, en het slachtoffer zwart.

President Barack Obama zei de emoties te begrijpen maar riep de Afro-Amerikaanse gemeenschap op om de Amerikaanse rechtspraak te respecteren.

Zelfverdediging

Vorig jaar schoot Zimmerman de jongen dood in een buurt waar hij wacht hield. De burgerwacht verklaart dat de jongen zich verdacht gedroeg en hem aanviel.

Zimmerman zegt dat hij schoot uit zelfverdediging en de jongen daarbij onbedoeld doodde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.