buitenland

Kerry: basis voor nieuwe onderhandelingen Israël en Palestijnen

Door Shari Deira - 19 juli 2013

Israël en de Palestijnse autoriteit hebben een overeenkomst bereikt over het voortzetten van de vredesonderhandelingen. De eerste gesprekken zullen volgende week in Washington plaatshebben.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) heeft de vertegenwoordigers van beide landen ontmoet in Jordanië.

Fundament

De vredesonderhandelingen tussen de Israëliërs en de Palestijnen zijn twee jaar geleden gestaakt door het nederzettingenbeleid van Israël. Kerry zegt nu tegen de pers dat er een ‘fundament’ is om de onderhandelingen op te pakken.

Kerry geeft verder geen details vrij omdat het proces daarbij niet gebaat zou zijn. De minister van Buitenlandse Zaken is de afgelopen maanden zes keer in het Midden-Oosten geweest in de hoop dat de landen de onderhandelingen zouden voortzetten.

Vrede

De Amerikaanse president Barack Obama beloofde bij het begin van zijn tweede termijn dat er een nieuw vredesinitiatief zou komen voor het Midden-Oosten.

In mei riep de Israëlische president Shimon Peres nog op tot vrede tussen Israël en de Palestijnen. Het is tijd dat beide partijen hun geschillen opzij zetten, aldus Peres. Volgens Peres is een twee staten-oplossing de enige denkbare optie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.