buitenland

Leger neemt macht Egypte over en kondigt verkiezingen aan

Door Anna Vossers - 03 juli 2013

In Egypte worden na een korte overgangsperiode presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Het leger heeft Morsi gezegd dat hij niet langer president is, heeft de grondwet ontbonden en wil nu ‘voor stabiliteit zorgen’.

Legerchef Abdel-Fattah al-Sisi sprak om 21:00 uur live op de Egyptische televisie namens oppositieleider Mohamed ElBaradei, de koptische paus Theodorus II, de belangrijke imam Ahmed al-Tayyeb en leger.

Kiescommissie

Voordat er verkiezingen komen, is er een overgangsperiode met een regering met vertegenwoordigers van alle groepen in het land, zei legercommandant El-Sisi in zijn toespraak. Het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof van Egypte, Adli Mansour, zal als interim-staatshoofd fungeren.

Oppositieleider Mohamed ElBaradei wordt de interim-premier. Een Koptische christen wordt tijdelijk de vice-premier van het land.

Het leger wil ‘de crisis beëindigen’ en zorgen ‘voor de veiligheid van het Egyptische volk’, aldus El-Sisi. Er komt een commissie die de grondwet gaat herschrijven en een andere commissie die de parlements- en presidentsverkiezingen zal leiden.

Tahrirplein

Op het Tahrirplein is de toespraak met gejuich ontvangen door anti-Morsi-demonstranten. Er heerst een feeststemming met vuurwerk en spandoeken. Ook op vele andere plekken in het land zijn mensen de straat op gegaan.

Volgens CNN heeft het leger Mohamed Morsi om 19:00 uur verteld dat hij niet langer de president van het land is.

Leger

Volgens persbureau Reuters heeft een mensenmassa zich verzameld rondom het presidentieel paleis waar president Mohamed Morsi zich bevindt. Het leger zou er wegversperringen en prikkeldraad hebben aangebracht. Het leger heeft Morsi en leden van de Moslimbroederschap verboden het land te verlaten.

Ook op andere plekken in de stad rijden tanks rond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.