buitenland

Legertop Egypte stelt Moslimbroeders ultimatum

Door Anna Vossers - 25 juli 2013

Het Egyptische leger heeft de Moslimbroederschap tot zaterdag de tijd gegeven om zich neer te leggen bij de politieke situatie van het land. Vanaf die dag moet het verzet tegen het afzetten van oud-president Mohammed Morsi volgens de legertop afgelopen zijn.

‘We zullen hard optreden tegen Moslimbroeders die geweld gebruiken tegen mensen die vreedzaam demonstreren’, heeft de legertop laten weten.

Protesten

Het is de bedoeling van het leger dat binnen een half jaar verkiezingen worden gehouden. Morsi-aanhangers nemen daar echter geen genoegen mee. De Moslimbroeders willen dat de op 3 juli afgezette president Morsi weer aan het werk gaat en blijven protesteren. Ook voor vrijdag zijn weer protesten aangekondigd van zowel voor- en tegenstanders van Morsi.

De Amerikaanse regering heeft het Egyptische leger opgeroepen tot de grootst mogelijke terughoudendheid. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de militairen alles moeten doen om confrontaties tussen rivaliserende groepen te voorkomen.

Meer dan 180 mensen zijn deze maand omgekomen bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van Morsi, zegt Amnesty International.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.