buitenland

Lekke band mogelijk oorzaak busongeluk Zuid-Italië

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2013

De touringcar die zondagavond nabij de Zuid-Italiaanse stad Avellino van een viaduct stortte, raakte mogelijk van de weg door een lekke band. Dat verklaren automobilisten rondom de plek van het ongeluk.

‘We hoorden een harde knal bij de linker voorband,’ verklaarden drie vrouwen die vlakbij de bus reden aan de politie,’ zo meldt de krant Il Mattino.

Volgens andere getuigen zou de chauffeur vervolgens hebben geprobeerd de rij stilstaande auto’s voor hem te ontwijken. Die stonden daar omdat de weg was afgesloten vanwege een eerder ongeval.

Fataal

Die uitwijkmanoevre werd de chauffeur en veel van zijn passagiers fataal. De bus schoot door de betonnen afscheiding op het viaduct en stortte dertig meter naar beneden. Zeker 38 personen overleefden het ongeluk niet, onder wie veel kinderen. De andere tien passagiers liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis.

Getuigen zijn verdeeld over de rol van de chauffeur. Door zijn manoevre zou hij ervoor hebben gezorgd dat hij geen andere auto’s meenam in zijn val. Maar andere getuigen verklaren ook dat de bus met veel te hoge snelheid kwam aangereden. Die aanname wordt door de lokale politie bevestigd.

Strafrechtelijk onderzoek

Het lokale Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk. Volgens een woordvoerder richt het onderzoek zich niet alleen op de bestuurder maar ook op het materiaal. Mogelijk kan achterstallig onderhoud het ongeluk hebben veroorzaakt.

De burgemeester van Monteforte Irpino, het stadje dat vlakbij de plek van het ongeluk ligt, is bij toeval ook de directeur van een lokale bandenfabriek. De man verklaarde tegenover Irpinia News dat op het eerste oog de banden er erg versleten uitzagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.