buitenland

Leraren krijgen vuurwapen in Amerikaanse school

Door Josefine van Enk - 31 juli 2013

Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Arkansas geeft meer dan twintig leraren en schoolmedewerkers een vuurwapen om mee door school te lopen. De maatregel is een reactie op de schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut half december, waarbij 26 mensen omkwamen.

Dat maakt het persbureau Associated Press woensdag bekend.

Opleiding

Het schoolpersoneel van ‘Clarksville School District 17‘ gaat een opleiding van 53 uur volgen, waarna ze bevoegd zijn om op school een verborgen vuurwapen bij zich te dragen. Voor de aanschaf van het wapen krijgen de schoolmedewerkers 830 euro uitgekeerd en daarnaast legt de scholenkoepel 38.000 euro neer voor de opleiding en munitie.

Na de opleiding worden de docenten als beveiliging gezien, waardoor ze volgens een wet in Arkansas toegang hebben tot het schoolcampus als ze bewapend zijn.

Beslissing

Het bestuur in Clarksville zette de stap nadat ze vele klachten van ouders ontvingen, die zich na het bloedbad op de Sandy Hook-school zorgen maakten over de veiligheid van hun kind.

Bestuurder David Hopkins legt uit: ‘Tot nu toe was de maatregel in geval van nood: sluit de deuren, dim de lichten en hoop op het beste. Maar dat is natuurlijk geen echte maatregel’.

Lobby

De National Rifle Association (NRA) riep direct na de schietpartij in december al op tot het bewapenen van schoolpersoneel. Het liefst ziet de lobbygroep op elke Amerikaanse school gewapende beveiligers om schietpartijen tegen te gaan.

Donna Morey van de onderwijsbond in Arkansas ziet de maatregel die komend schooljaar ingaat niet zitten. Ze vreest dat het aantal ongelukken met vuurwapens alleen maar zal toenemen door de gewapende medewerkers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.