buitenland

Lichamen kinderen Nelson Mandela opgegraven

Door Servaas van der Laan - 04 juli 2013

De stoffelijke resten van drie kinderen van Nelson Mandela zijn opgegraven. De lichamen moeten worden teruggebracht naar hun oorspronkelijke graf in Qunu.

Dat heeft een rechter bepaald, zo meldt de Britse nieuwszender BBC.

Mandela’s kleinzoon Mandla had de lichamen twee jaar geleden uit Mandela’s geboortegrond in Qunu gehaald en verplaatst naar zijn eigen landgoed in Mvezo, 22 kilometer verderop.

Protest

Zestien boze familieleden hadden tegen de verplaatsing van de lichamen geprotesteerd. Zij wisten niets van de actie en verdenken Mandla ervan geld te willen verdienen door toeristen naar de graven op zijn landgoed te trekken.

De familie van Mandela is al jaren tot het bot verdeeld vanwege economische motieven. De strijd wordt ook gestreden over de laatste rustplaats van Nelson Mandela.

Grafruzie

Familieleden zijn bang dat Mandla ook zal proberen om zijn grootvader op zijn landgoed de laatste rustplaats te geven, maar velen vinden dat de anti-apartheidstrijder in zijn familiegraf in Qunu thuishoort.

Mandela zelf krijgt van de ordinaire vechtpartijen niets mee. De eerste zwarte president van Zuid-Afrika ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.