buitenland

Machinist verongelukte trein Galicië zat te bellen

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2013

De machinist van de ontspoorde hogesnelheidstrein in het Spaanse Galicië was aan het telefoneren op het moment dat de trein van het spoor raakte. Mogelijk had de man een controleur van de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE aan de lijn.

Dat melden bronnen rond het onderzoek, zo laat de Spaanse krant El Pais weten.

Enkele minuten voor het ongeluk werd de machinist op zijn werktelefoon gebeld door een personeelslid van RENFE. Mogelijk was het telefoongesprek bedoeld om te controleren of de machinist wel de juiste route naar eindbestemming Ferrol aflegde.

Hoge snelheid

Uit informatie van de twee zwarte dozen is gebleken dat de sneltrein met een snelheid van 192 kilometer per uur op de fatale bocht nabij Santiago de Compostela afraasde.

Enkele seconden voordat de trein van de rails raakte, sloegen de noodremmen aan. De trein vloog vervolgens met een snelheid van 153 kilometer per uur uit de bocht. Op het bochtige stuk rails geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Dood door schuld

Bij de treinramp kwamen woensdag 79 mensen om het leven. Zeker 66 personen verblijven nog in het ziekenhuis. Vijftien van hen verkeren in kritieke toestand.

De machinist raakte zelf ook gewond bij het ongeluk. Hij is door de politie aangehouden en wordt verdacht van dood door schuld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.