buitenland

Machinist verongelukte trein overgebracht naar politiecel

Door Shari Deira - 27 juli 2013

De machinist van de verongelukte hogesnelheidstrein in Spanje is overgebracht naar een politiecel en wordt beschuldigd van ‘doodslag door roekeloos rijgedrag’. Hij wordt verhoord door de politie.

De Spaanse minister Jorge Fernandez Diaz (Binnenlandse Zaken) heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Snelheid

Machinist Francisco Jose Garzon Amo raakte lichtgewond bij het treinongeluk afgelopen woensdag. Hij was onderweg van Madrid naar Ferror en reed met 190 kilometer per uur door een bocht waar de toegestane snelheid 80 is.

Bij het ongeluk kwamen 78 mensen om het leven, en raakten tientallen passagiers gewond. De machinist raakte lichtgewond en lag tot vrijdag in het ziekenhuis. Inmiddels is hij uit het ziekenhuis ontslagen en wordt hij verhoord.

Zwijgrecht

Direct na het ongeluk, vlakbij de stad Santiago de Compostela, erkende Francisco Jose Garzon Amo dat hij veel te snel had gereden. In gesprekken met de politie wilde hij niets zeggen en beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Spoorbeheerder Adif zegt dat de enige echte taak van een machinist is de snelheid in de gaten houden. Volgens Adif werkten de alle veiligheidssystemen naar behoren en beschikken alle bestuurders over een kaart met alle toegestane snelheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.