buitenland

Minstens 16 doden na geweld van leger tegen Moslimbroederschap

Door Anna Vossers - 08 juli 2013

Ten minste zestien Morsi-aanhangers zijn maandagochtend omgekomen bij beschietingen door het Egyptische leger. Volgens de Moslimbroederschap zouden er zelfs 34 aanhangers zijn doodgeschoten.

Zo’n 500 mensen zijn gewond geraakt volgens Al-Jazeera. Een dokter zegt tegen die zender dat de meeste slachtoffers kogelwonden in hun hoofd hebben.

Moslimbroederschap

Volgelingen van de Moslimbroederschap protesteerden bij de barakken van de Republikeinse Garde waar oud-president Morsi vastzit. Ze zijn woedend over de machtsovername van het leger, waarbij de democratisch gekozen Morsi uit zijn ambt werd gezet.

Moslimbroederschap-woordvoerder Gehad Haddad zegt dat het leger en de politie rond 3:30 uur vannacht het vuur openden op een vreedzame demonstratie. Volgens Haddad ontstond een ‘bloedbad’ door het legergeweld.

Leger

Volgens het leger kwam een officier om het leven en raakten veertig anderen gewond toen een ‘terroristische groep’ het gebouw wilde bestormen.

Woensdag zette het leger premier Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap uit zijn macht, nadat miljoenen Egyptenaren dagenlang hadden gedemonstreerd tegen zijn bewind. Een tijdelijke regering moet het land naar nieuwe verkiezingen leiden.

Nour-partij

De ultraconservatieve islamitische Nour-partij, die achter de machtsovername stond, heeft zich na het bloedbad gedistantieerd van het leger.

De partij, die meer dan een kwart van de stemmen kreeg bij de vorige parlementsverkiezingen, was tot nu toe betrokken bij onderhandelingen over een interim-regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.