buitenland

Minstens drie doden na ontsporen olietrein in Canada

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

Minstens drie mensen zijn overleden nadat zaterdagochtend vroeg een goederentrein die olie vervoerde ontspoorde en ontplofte in het oosten van Canada. Er worden nog tussen de vijftig en tachtig mensen vermist.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag. De brand is nog steeds niet onder controle. De politie zegt tegen persbureau AP dat er meer dodelijke slachtoffers moeten zijn, maar dat de zoektocht naar slachtoffers wordt bemoeilijkt door de aanhoudende branden.

Onbemand

De 73 wagens lange goederentrein werd vrijdag rond middernacht stilgezet door de machinist, wiens dienst erop zat. Het was de bedoeling dat de trein later met nieuw personeel verder zou rijden, maar terwijl die onbemand was, begon de trein vanzelf te rollen.

De trein reed op het plaatsje Lac-Megantic af, waar hij ontspoorde. Minstens vijf van de wagons explodeerden, waardoor op verschillende plekken in het stadje enorme branden ontstonden.

Oorlogsgebied

Door de explosies schrokken veel inwoners wakker en vluchtten de straat op. 2.000 van de 6.000 inwoners van Lac-Megantic werden geëvacueerd.

Het hele centrum van de Lac-Megantic is door de vlammenzee weggevaagd. Een brandweerman zegt tegen AP dat het er een ‘oorlogsgebied’ lijkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.