buitenland

Morsi-aanhangers: we blijven protesteren tot Morsi terug is

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

Pro-Morsi-betogers in Caïro zijn niet van plan een einde aan hun zitdemonstraties te maken zolang Morsi niet terugkomt als president van Egypte. Dat hebben woordvoerders van de protestbeweging zondag laten weten.

Duizenden betogers gingen zondag weer de straat op in Caïro. Aanhangers van de Moslimbroederschap en van oud-president Morsi protesteren bij de Rabaa El-Adawiya-moskee. Minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim heeft gedreigd hen weg te slepen.

Confrontaties

De situatie in Egypte blijft onrustig sinds zaterdag bij een confrontatie tussen politie en Morsi-aanhangers tientallen doden vielen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Right Watch hadden veel van de minstens 74 dodelijke slachtoffers schotwonden in hun borst of hoofd en lijken ze van bovenaf te zijn doodgeschoten.

Zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten hebben Egypte verzocht om onafhankelijk onderzoek naar het geweld. De hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechte, Navi Pillay, heeft Egypte gewaarschuwd dat de aanhoudende confrontaties in het land tot ‘een ramp’ kunnen leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.