buitenland

Mugabe zegt mogelijk verlies van verkiezingen te accepteren

Door Anna Vossers - 31 juli 2013

Zes miljoen Zimbabwanen gaan woensdag naar de stembus voor presidentsverkiezingen. Dictator Robert Mugabe (89) heeft dinsdagavond gezegd zijn verlies te accepteren, mocht zijn opponent Morgan Tsvangirai de meeste stemmen krijgen.

‘Je wint of je verliest, en als je verliest moet je je onderwerpen aan de winnaar,’ zei Mugabe dinsdag. Hij voegde daar aan toe dat dat ook voor hem gold.

Dictator

Mugabe is al ruim 33 jaar aan de macht in Zimbabwe, het voormalige Rhodesië. De dictator is zelf steenrijk, in tegenstelling tot de gemiddelde Zimbabwaan. Het bruto binnenlands product per capita is in Zimbabwe 600 dollar (450 euro) volgens de ranglijst van het CIA Factbook. Alleen Somalië en de Democratische Republiek Congo zijn armer.

De president weet zijn macht telkens te behouden door geweld, intimidatie en steun van een brede achterban van onder meer leger en politie.

Derde keer

President Mugabe en oppositieleider en huidig premier Tsvangirai (61) namen het al tweemaal eerder tegen elkaar op in niet geheel democratische verkiezingen, in 2002 en 2008. In 2008 won oud-vakbondsleider Tsvangirai met zijn Beweging voor Democratische Verandering de eerste ronde van de verkiezingen, maar de oppositieleider trok zich vervolgens terug in ronde twee. Vermoedelijk is hij met geweld bedreigd door Mugabe en zijn aanhangers.

Uiteindelijk gaf Mugabe Tsvangirai een positie als premier, als compromis aan de oppositie. Dat veranderde nog niet veel voor de Zimbabwanen: hoewel de Amerikaanse dollar werd ingevoerd als betaalmiddel, gaat het economisch gezien nog steeds niet goed met het land. Het officiële werkloosheidscijfer is met 95 procent het hoogste ter wereld.

Hyperinflatie

Mugabe verernstigde de economische malaise van zijn land door vanaf 2000 landbouwgrond te herverdelen. Hij verdreef blanke boeren en gaf hun grond aan arme, zwarte gezinnen, wat catastrofaal was voor de voedselproductie.

In 2007 was er maandenlang een ernstig tekort aan levensmiddelen toen Mugabe prijscontroles invoerde met de bedoeling de hyperinflatie van meer dan 4.500 procent in te dammen. Winkels werden geplunderd zodra Mugabe de maatregel aankondigde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.