buitenland

Nederlander maand vast in Turkije om smokkelen steen

Door Anne-Marie Spermon - 15 juli 2013

De Turkse douane arresteerde toerist Peter Kops op verdenking van poging tot het smokkelen van kunstschatten. Hij nam een steen mee van het Turkse strand.

Dat meldt De Telegraaf maandagochtend.

Archeologische waarde

Knops was met zijn gezin op vakantie in Turkije toen zijn zoon een bijzondere steen op het strand van Antalya vond en meenam als souvenir. De Turkse douane was niet blij met deze actie en arresteerde Peter Knops.

De autoriteiten dachten te zien dat de steen archeologische waarde had. Er stond nergens vermeld dat het meenemen van strandstenen verboden was, aldus Knops tegen De Telegraaf.

Voorwaardelijke celstraf

Na zijn arrestatie werd de Nederlandse toerist enkele uren vastgezet en tot diep in de nacht verhoord. Na zijn vrijlating mocht hij vier weken lang het land niet verlaten, omdat het onderzoek naar de waarde van de steen nog liep.

Knops werd naar eigen zeggen ‘gewoon op straat neergezet’ en wachtte vier weken in een hotel op zijn vonnis.

Omdat de steen inderdaad een archeologische vondst bleek te zijn, kreeg de Nederlander een voorwaardelijke celstraf van een jaar en, naast alle onkosten die hij tijdens zijn maandlange verblijf maakte, een boete van omgerekend bijna 400 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.