buitenland

Nederlandse militairen mogelijk toch naar Mali

Door Josefine van Enk - 02 juli 2013

Het kabinet overweegt toch Nederlandse militairen naar Mali te sturen. Die zouden daar moeten deelnemen aan de VN-missie die maandag begon.

Het kabinet schrijft aan de Tweede Kamer de mogelijkheden van een bijdrage te onderzoeken.

Versterking

Momenteel leidt Nederlandse oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders de VN-missie in Mali, waar meer dan 12.000 man aan meewerken. Franse militairen verkeren al langer in Mali om het Malinese leger te helpen in de strijd tegen radicaal-islamitische strijders.

Wat de Nederlandse militairen precies zouden doen in Mali is nog onbekend. Het kabinet heeft eerder overwogen militairen naar Mali te sturen voor een EU-trainingsmissie, maar daar is het niet van gekomen.

Strijdgroepen

De belangrijkste taak van Koenders is om ervoor te zorgen dat de verkiezingen op 28 juli zonder problemen verlopen. Mali is een van de armste landen ter wereld en de politieke situatie is er al enige tijd instabiel.

Begin dit jaar greep het Franse leger er in toen Toearegs en aan Al-Qa’ida gelieerde strijdgroepen vanuit het noorden het land onder controle probeerden te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.