buitenland

Noord-Ierse politie krijgt versterking na gewelddadige demonstratie

Door Claartje Vogel - 13 juli 2013

Nog eens 400 Britse agenten versterken de Ierse politie nadat dertig agenten gewond zijn geraakt bij gewelddadige demonstraties tijdens Oranjedag. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden elf personen gearresteerd.

Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Ondersteuning

Er waren al meer dan 600 agenten uit Engeland, Schotland en Wales naar Ierland gekomen om de Ierse politie te vrijdag te ondersteunen. De traditionele Oranjedag loopt bijna ieder jaar uit op rellen.

Pro-Britse demonstranten gingen vrijdagavond de straat op om Oranjedag te vieren. Veel katholieken zien de parades als een provocatie.

Geweld

Er brak geweld uit nadat de politie een stuk weg in Belfast had afgezet, omdat die tussen de twee gemeenschappen loopt. Demonstranten vielen de politie aan. De agenten gebruikten waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven.

Een van de agenten verklaart dat de politie werd aangevallen met petroleum bommen, vuurwerk, stenen, flessen en zelfs zwaarden.

Parlementslid

Parlementslid Nigel Dodds van de Democratische Unie werd tegen zijn hoofd geraakt terwijl hij met de politie praatte. De politicus raakte bewusteloos en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Oranjedag herinnert aan de slag aan de Ierse rivier de Boyne in juli 1690. De protestantse koning van Engeland, William of Orange (Stadhouder Willem III) versloeg daar zijn schoonvader, de verdreven rooms-katholieke koning James II. De protestanten kregen daarna eeuwenland de overhand in Ierland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.