buitenland

Obama over vrijspraak burgerwacht: ik had Trayvon Martin kunnen zijn

Door Shari Deira - 19 juli 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag gereageerd op de vrijspraak van buurtwacht George Zimmerman, die de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot. Obama begrijpt de pijn onder zwarte Amerikanen.

‘Toen Trayvon Martin werd neergeschoten, zei ik dat het mijn zoon had kunnen zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat ik Trayvon Martin had kunnen zijn, 35 jaar geleden,’ zegt Obama.

Winkel

Het is de eerste openbare reactie van Obama op de vrijspraak van Zimmerman. Volgens Obama worden zwarte Amerikanen nog steeds geconfronteerd met racisme.

‘Er zijn zeer weinig Afro-Amerikanen in dit land die niet hebben meegemaakt dat zij worden gevolgd in een winkel. Ik hoor er ook bij.’ Hij complimentteerde ook de ouders van Martin die de uitspraak in deze zaak in alle rust accepteren.

Racisme

Buurtwacht Zimmerman, die zelf een blanke vader en een Peruaanse moeder heeft, schoot de ongewapende Martin naar eigen zeggen dood uit zelfverdediging. Volgens veel zwarte Amerikanen is de vrijspraak van Zimmerman het bewijs dat de Verenigde Staten nog steeds te maken hebben met racisme.

Obama denkt dat racisme onder jongere generaties minder speelt. Toch roept hij Amerikanen op samen te werken en in hun eigen omgeving te letten op vooroordelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.