buitenland

OM vervolgt ‘racistische’ vicevoorzitter Italiaanse senaat

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2013

Het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de vicevoorzitter van de Italiaanse senaat, Roberto Calderoli. Justitie verdenkt de LegaNord-politicus van laster omdat hij Integratie-minister Cecile Kyenge in het openbaar vergeleek met een orang-oetan.

Dat maakt persbureau Reuters woensdag bekend.

‘Het plegen van laster, verergerd door de bedoeling om de minister van Integratie Cécile Kyenge op haar ras te discrimineren,’ zo luidt de volledige aanklacht van het OM in Bergamo.

Dieren

Tijdens een partijbijeenkomst in Treviglio zei Calderoli dat de zwarte minister hem doet denken aan een orang-oetan. De uitspraak leverde hem een golf van protest op uit voornamelijk linkse hoek. Premier Enrico Letta vindt dat de voormalige minister moet opstappen, maar de senator weigert dat.

‘Ik zie niet wat ik verkeerd heb gedaan, ik mag mensen nu eenmaal graag met dieren vergelijken. Zo lijkt de premier erg op een reiger en de vice-premier meer op een kikker,’ zei Calderoli maandag in een reactie.

Adesso basta!

Voor het eerst reageert ook minister Kyenge zelf op het racisme van de Italiaanse afscheidingspartij Lega Nord.

‘En nu is het genoeg,’ zei de minister die vindt dat Calderoli niet langer op zijn plek kan blijven zitten.

Calderoli heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.