buitenland

‘Ondergedoken’ Bin Laden werd aangehouden voor te hard rijden

Door Servaas van der Laan - 08 juli 2013

De Pakistaanse regering en politie hebben nooit veel moeite gedaan om de internationaal gezochte terrorist Osama bin Laden te grijpen. De politie liet Bin Laden zelfs een keer gaan nadat hij was aangehouden voor te hard rijden.

Dat blijkt uit een geheim rapport van de Pakistaanse regering in handen van nieuwszender Al-Jazeera.

Het rapport legt op een ontluisterende manier bloot hoe Bin Laden negen jaar lang een ongestoord leven kon leiden in Pakistan.

Gewoon naar de markt

In het rapport komen tweehonderd mensen aan het woord, onder wie familieleden en bewakers van Bin Laden. Allen schetsen zij een verontrustend beeld over de Pakistaanse regering en inlichtingendiensten die weinig interesse zouden hebben gehad in het grijpen van de terrorist.

Bin Laden ging gewoon met zijn gezin naar de markt. Hij werd zelfs een keer aangehouden wegens te hard rijden, beweert de vrouw van een van de bewakers. De chauffeur van Bin Laden sloot een dealtje met de agent waarna hij mocht gaan.

Onverschillig

Feitelijk is er na 2005 door Pakistan helemaal niet meer gezocht naar de man die duizenden doden op zijn geweten had. De Verenigde Staten deden dat wel, met de uiteindelijke liquidatie van de terroristenleider in 2011 tot gevolg.

Uit het rapport blijkt dat dezelfde onverschilligheid ervoor heeft gezorgd dat de Pakistaanse autoriteiten helemaal niet in de gaten hadden dat Amerikaanse commando’s in het hart van Pakistan een uitschakelingsoperatie aan het uitvoeren waren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.