buitenland

Onderzoek: trein reed harder dan 150 kilometer per uur

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2013

De hogesnelheidstrein van de Spaanse vervoerder RENFE die woensdag ontspoorde nabij Santiago de Compostela, reed vrijwel zeker veel te hard. In een bocht waar 80 kilometer de maximumsnelheid was, reed de trein zeker 150 kilometer per uur.

Dat melden bronnen rond het onderzoeksteam donderdag aan La Voz de Galicia.

Machinist

De berichten sluiten aan bij de verklaring van de machinist van de trein die direct na het ongeval zou hebben gezegd dat de trein met een snelheid van zeker 190 kilometer per uur de bocht inging.

Maar het openbaar ministerie in Galicië heeft nog geen strafrechtelijk onderzoek naar de bestuurder van de trein uitgevaardigd. Spaanse justitie vindt dat eerst alle slachtoffers moeten worden geïdentificeerd.

Identificatie

Bij het treinongeluk vielen zeker 78 doden en 130 gewonden. Alle slachtoffers zijn intussen uit de trein gehaald en hulpdiensten zijn begonnen met het bergen van de wrakstukken.

Op dit moment worden, zover identificatie mogelijk was, familieleden van de slachtoffers ingelicht. Forensisch artsen zijn ingeschakeld om zwaar toegetakelde lichamen op grond van DNA-materiaal te identificeren.

Premier

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag de plek van de ramp bezocht. Rajoy werd zelf enkele kilometers verderop in Santiago de Compostela geboren.

Zijn medewerkers gingen woensdagavond nog in de fout door in een condoleancebericht in plaats van de slachtoffers van de treinramp , slachtoffers van de aardbevingen in China van twee dagen geleden te noemen. Vermoedelijk is er in de haast iets misgegaan met het knippen en plakken van het ambtsbericht.

Pas op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.