buitenland

Ontvoerder Ariel Castro accepteert schikking en vermijdt doodstraf

Door Shari Deira - 26 juli 2013

De Amerikaan Ariel Castro die drie vrouwen heeft ontvoerd en verkracht heeft een schikkingsvoorstel geaccepteerd om zo de doodstraf te vermijden. Castro moet levenslang de gevangenis in zonder kans op vervroegde vrijlating.

De openbaar aanklager in Cleveland, Ohio, wilde Castro vervolgen voor 977 strafbare feiten. Hiervoor kon hij de doodstraf krijgen.

Buurman

Castro hield drie vrouwen, Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight, ongeveer tien jaar vast in zijn huis in Ohio. De vrouwen werden apart van elkaar ontvoerd.

De zaak kwam in mei aan het licht toen een buurman geschreeuw hoorde uit het huis van Castro. Amanda Berry belde alarmnummer 911 en Ariel Castro werd al snel gearresteerd.

De rechter vroeg herhaaldelijk of Castro de gevolgen van het accepteren van de schikking begrijpt. ‘Je weet dat je nooit meer zal vrijkomen?’ Castro reageerde instemmend en zei dat hij niet anders had verwacht.

Miskraam

Castro werd onder meer beschuldigd van ontvoering, verkrachting, mishandeling en uithongering van de drie vrouwen.

Tijdens hun ontvoering werden de vrouwen apart van elkaar opgesloten. Af en toe mochten ze elkaar zien. Castro verkrachtte de vrouwen en verwekte zelfs kinderen bij hen. De dochter van Berry en Castro is in het huis opgegroeid, de andere vrouwen werden zo erg mishandeld dat ze een miskraam kregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.