buitenland

Ophef over Boston-verdachte op cover Rolling Stone

Door Josefine van Enk - 17 juli 2013

Op de cover van Rolling Stone magazine staat een foto van Dzjochar Tsjarnajev, de verdachte van de bomaanslag op de marathon in Boston. Het muziektijdschrift wordt ervan beschuldigd de terreurverdachte te verheerlijken.

De voornaamste kritiek is dat Rolling Stone Tsjarnajev idealiseert door hem op de cover te zetten. Normaal gesproken worden er muziekiconen en rocksterren op de cover afgebeeld. De foto heeft de terreurverdachte van zichzelf gemaakt en verscheen al eerder in de media.

Onbegrip

Op Twitter wordt de cover onacceptabel en onbegrijpelijk genoemd. De editie met Tsjarnajev op de cover verschijnt pas op 3 augustus.

Het Amerikaanse tijdschrift zegt met een diepgaand interview met Tsjarnajev te komen waarin duidelijk wordt hoe een de ‘populaire, veelbelovende student radicaliseerde’.

Boston

In Boston vielen vier doden door de aanslagen in april. Tsjarnajev staat terecht voor betrokkenheid bij de aanslag en de moord op een beveiligingsagent die om het leven kwam tijdens de dagenlange zoektocht naar Tsjarnajev en zijn broer.

De negentienjarige Tsjarnajev verscheen vorige week voor de rechter en verklaarde onschuldig te zijn. Zijn oudere broer Tamerlan werd in de zoektocht van de politie naar de twee verdachten gedood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.