buitenland

Paus Franciscus: wie ben ik om te oordelen over homo’s?

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2013

De Argentijnse paus Franciscus heeft zich mild uitgelaten over homoseksualiteit. ‘Als een gay op zoek is naar God, wie ben ik dan om daar over te oordelen,’ zei de kerkvader.

De paus sprak openhartig met journalisten die met hem mee terugreisden in het vliegtuig van Brazilië naar Italië.

‘Er wordt veel geschreven over de homo-lobbies binnen het Vaticaan, maar ik heb nog altijd niet op papier gezien wie er precies deel van uitmaken,’ zei Franciscus toen hem werd gevraagd over de traditie binnen de katholieke kerk om tegenstanders uit te schakelen door ze te beschuldigen van homoseksualiteit.

Schoon schip

Het is bekend dat deze paus schoon schip wil maken en de misstanden binnen het Vaticaan wil aanpakken. ‘Het probleem is dat er vele lobbies zijn; politieke lobbies, lobbies van de vrijmetselarij en ook homo-lobbies. En die lobbies zijn allemaal slecht,’ zei de paus die vervolgens aanstipte dat het probleem hem niet in homoseksualiteit zit.

‘Als iemand gay is en hij is op zoek naar de Heer, wie ben ik dan om over hem te oordelen? Men moet deze mensen niet discrimineren of uitbannen,’ sprak Franciscus. De paus benadrukte dat deze woorden niet nieuw zijn en gewoon horen bij de leer van de kerk. ‘Wie zo de weg kwijt is, moet juist worden geholpen,’ onderstreepte hij.

Brazilië

Maandag kwam paus Bergoglio terug in Vaticaanstad na zijn eerste buitenlandse reis die hem naar Brazilië leidde. Hier sprak de paus miljoenen gelovigen toe tijdens de Wereldjongerendagen.

In zijn toespraak spoorde hij de jongeren aan om vooral te protesteren tegen de armoede en onrecht in de wereld.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.