buitenland

Piloot vliegtuigcrash maakte slechts 43 vlieguren in Boeing 777

Door Anna Vossers - 08 juli 2013

Het vliegtuig van Asiana Airlines dat zaterdag crashte bij de landing, vloog veel te langzaam. De piloot was nog in training en had maar weinig ervaring met toestellen van het type Boeing 777.

Het vliegtuig had een snelheid van 137 knopen moeten hebben, maar vloog beduidend langzamer, meldt de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) die het vliegtuigongeluk onderzoekt.

Geen technische problemen

Het lijkt erop dat het toestel technisch in orde was. Tot zeven seconden voordat het vliegtuig crashte, leek er niets aan de hand te zijn. Toen bleek dat de Boeing te traag vloog om goed te kunnen landen, probeerde de bemanning de snelheid alsnog te verhogen.

Een doorstart 1,5 seconde voor het ongeluk kwam echter te laat. Het vliegtuig raakte de grond, de staart van het vliegtuig sloeg tegen een dijk en brak af.

De piloot die op het moment van het ongeluk het vliegtuig bestuurde, was nog in opleiding. Hij had pas 43 vlieguren gemaakt in Boeing 777-vliegtuigen.

Twee doden

Twee Chinese meisjes van zestien jaar, die op weg waren naar een christelijk zomerkamp in Californië, overleden bij het ongeluk. Een van hen had verwondingen die erop wijzen dat ze misschien door hulpdiensten is overreden.

Het ongeluk gebeurde zaterdag bij het vliegveld van San Francisco met een toestel van Asiana Airlines dat van Shanghai via Seoul naar de Verenigde Staten vloog. Het is de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk is gebeurd met een Boeing 777.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.