buitenland

Poetin-criticus Navalny is voorlopig weer een vrij man

Door Anna Vossers - 19 juli 2013

Oppositieleider Aleksei Navalny is op borgtocht vrijgelaten uit de Russische gevangenis. Een rechter in Kirov besloot dat Navalny de uitkomst van het hoger beroep in vrijheid mag afwachten.

De Kremlin-criticus is donderdag vrijgelaten, meldt staatspersbureau RT. Hij heeft wel een reisverbod opgelegd gekregen.

Verkiezingen

Het is nog niet duidelijk of Navalny aan de burgemeestersverkiezingen van Moskou in september en de presidentsverkiezingen van 2018 kan meedoen. Hij trok zijn kandidatuur voor de burgemeestersverkiezing eerder in vanwege de veroordeling.

Navalny werd donderdag veroordeeld tot vijf jaar strafkamp voor verduisteren van 400.000 euro bij een houtverwerkingsbedrijf. Navalny ontkent de beschuldigingen.

Politiek proces

De uitspraak is omstreden. Critici in binnen- en buitenland zeggen dat Navalny slachtoffer is van een politiek proces. Donderdag gingen duizenden betogers in Russische steden de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van de oppositieleider. Ruim tweehonderd Poetin-tegenstanders zijn daarbij gearresteerd.

Navalny staat bekend als corruptiebestrijder. Hij noemt de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin een ‘partij van oplichters en dieven’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.