buitenland

Poetin: Snowden wil zo snel mogelijk weg uit Rusland

Door Claartje Vogel - 15 juli 2013

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de voortvluchtige Amerikaan Edward Snowden wil vertrekken ‘zodra het kan’. Volgens Poetin heeft Amerika zelf gezorgd dat Poetin in de transferzone op Moskou vastzit.

Dat meldt persbureau AFP maandag.

Geïntimideerd

Poetin zegt dat Snowden vastzit in Rusland, omdat de Verenigde Staten hebben gezorgd dat hij niet verder kon reizen. Poetin: ‘Ze hebben alle landen waar hij welkom was geïntimideerd en Snowden zo geblokkeerd’.

De Russische president zei eerder dat hij Snowden nooit zal uitleveren, maar dat de voormalig medewerker van de Amerikaanse nationale veiligheidsdienst wel moet stoppen met zijn ‘acties die de Amerikaanse bondgenoot schaden’.

Asiel

Vrijdag liet Snowden tijdens een persconferentie weten dat hij asiel wil aanvragen in Rusland. Zo kan hij vervolgens doorreizen naar een van de Zuid-Amerikaanse landen die hem asiel willen verlenen.

Poetin zei maandag dat er aanwijzingen zijn dat Snowden wil stoppen met zijn ‘politieke activiteiten’ tegen de Verenigde Staten. Snowden heeft hier nog niet op gereageerd.

Afluisterpraktijken

Edward Snowden werkte voor de Amerikaanse organisaties CIA en NSA. Hij had daardoor toegang tot geheime informatie over afluisterpraktijken van Amerikaanse veiligheidsorganisaties, die hij doorspeelde naar Europese media.

Op 23 juni kwam Snowden aan op het Russische vliegtuig. Hij was vanuit Hong Kong op weg naar Cuba, maar kon niet verder reizen en zit sindsdien vast in de transitzone.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.