buitenland

‘Politici Curaçao wisten van moordplan Helmin Wiels’

Door Josefine van Enk - 22 juli 2013

Een aantal Curaçaose politici zou op de hoogte zijn geweest van het plan om de Curaçaose politicus Helmin Wiels te vermoorden. Politici en criminelen onderhouden volgens onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) nauwe banden met elkaar.

NRC Handelsblad heeft van anonieme bronnen gehoord dat het OM daartoe sterke aanwijzingen heeft gevonden.

Helmin Wiels was een links-populistische politicus en leider van de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano. In mei werd hij geliquideerd op een strand bij Willemstad. Het OM heeft de moord inmiddels laten onderzoeken.

Namen

De bronnen willen geen namen van betrokken politici noemen en benadrukken dat de voorkennis niet betekent dat deze politici opdrachtgever voor de moord op Wiels waren.

Het is volgens het OM wel duidelijk wie de moord heeft uitgevoerd, dat zijn leden van de straatbende No Limit Soldiers uit de wijk Koraal Specht in Willemstad.

Maffia

In het onderzoek is veel aandacht voor de relatie tussen Wiels en de voormalige premier Gerrit Schotte, met wie Wiels voorheen in een coalitie zat. Schotte zou relaties onderhouden met een Italiaanse maffiafamilie en Robbie Dos Santos, een van witwassen verdachte gokkoning.

Wiels en Schotte hadden een moeizame relatie, maar werkten wel samen. Wiels besloot na de verkiezingen in oktober niet verder te gaan met Schotte en een ‘takenkabinet’ te installeren.

Er wordt verwacht dat in het strafproces van Dos Santos nog meer details over zijn relatie met politici naar boven komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.