buitenland

Politie zet traangas in tegen demonstranten in Egypte

Door Claartje Vogel - 15 juli 2013

In Caïro braken maandagavond opnieuw gevechten uit met voorstanders van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. De politie gebruikte traangas tegen demonstranten die een belangrijke brug blokkeerden en stenen gooiden naar agenten.

Dat meldt nieuwszender Al-Jazeera maandag.

Geweld

Volgens ooggetuigen waren er gevechten tussen aanhangers van de afgezette president en buurtbewoners in de Ramses-straat in het centrum van Caïro. Het is de eerste geweldadige actie van voorstanders van Morsi in een week.

Vorige week vielen 57 doden bij pro-Morsi protesten, waarvan vier soldaten. Sinds president Morsi op 3 juli werd afgezet, heerst er onrust in het land tussen zijn voor- en tegenstanders.

Leiders gearresteerd

Maandag werd de arrestatie bevolen van zeven leiders van de Moslimbroederschap. Zij worden aangeklaagd om hun aandeel bij de onlusten in de dagen voordat Morsi werd afgezet door het Egyptische leger.

Sinds het afzetten van Morsi zijn verschillende leiders van de Moslimbroederschap aangehouden. Morsi zit zelf ook vast, maar het is niet duidelijk waar. Volgens een woordvoerder van de broederschap heeft de afgezette president ‘huisarrest’ in Caïro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.