buitenland

Portugal vraagt uitstel economische evaluatie

Door Claartje Vogel - 12 juli 2013

Portugal verzoekt om uitstel van een evaluatie van de economische vorderingen van het land. Portugal moet flink bezuinigen om noodleningen te kunnen krijgen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De evaluatie van de trojka stond in juli gepland, maar heeft nu een maand later plaats.

Dat meldt de Portugese minister van Financiën donderdag.

Politieke crisis

De minister vroeg de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF (trojka)  om uitstel vanwege de politieke crisis in het land.

De centrumrechtse regeringscoalitie in Portugal werd vorige week aan het wankelen gebracht door het aftreden van de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën. De socialisten eisen vervroegde verkiezingen.

Noodleningen

De eurolanden en het IMF zegden in 2011 in totaal 78 miljard euro noodleningen toe aan Portugal. Als voorwaarden moet de Portugese regering flink bezuinigen en de economie hervormen.

De noodlening loopt tot juni 2014. De volgende evaluatie van de vorderingen op het gebied van de Portugese bezuinigingen, heeft nu eind augustus plaats in plaats van medio juli.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.