buitenland

President Chili prijst verkrachte 11-jarige voor afwijzen abortus

Door Anne-Marie Spermon - 10 juli 2013

Sebastián Piñera, de president van Chili, roemt een 11-jarig Chileens meisje dat zegt haar baby te willen houden. Het kind werd zwanger nadat zij meerdere malen was verkracht door haar stiefvader.

Dat meldt Associated Press.

Pop

Het meisje, alleen bekend onder haar voornaam Belén, is 14 weken zwanger. Ze meldde in een interview, waarin zij onherkenbaar in beeld werd gebracht, het kind graag te willen houden. Ze denkt dat de baby ‘als een pop’ zal zijn en gaat naar eigen zeggen heel veel van haar kind houden, ondanks dat de vader haar veel pijn heeft gedaan.

Haar stiefvader is opgepakt en heeft de verkrachtingen bekend. De moeder van het meisje verdedigt de man echter. Ze zegt dat haar vriend nooit geweld zou gebruiken en dat alles in overeenstemming moet zijn gebeurd.

Risico’s

Na de uitspraken van het meisje reageerde de president vol lof. Hij vindt de houding van het meisje zeer volwassen en vraagt de minister van Gezondheid persoonlijk om voor de gezondheid van het meisje te waken.

Medische specialisten in Chili waarschuwden al voor de aanzienlijke fysieke en mentale gezondheidsrisico’s die zo’n jonge zwangerschap met zich meebrengt.

Ophef

De uitspraak van zowel het meisje als de president veroorzaakte veel ophef in Chili, waar het debat over het verbod op abortus nu weer oplaait. Verschillende Chileense politici pleiten voor modernisering van de abortuswet, die één van de strengste ter wereld is.

In Chili mag een zwangerschap niet worden afgebroken, zelfs niet na verkrachting of in geval van ernstige medische complicaties voor moeder of kind.

Verschillende voorstellen om de abortuswet te versoepelen, zijn tot nu afgewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.