buitenland

President Morales dreigt Amerikaanse ambassade te sluiten

Door Annemarie van Ulden - 05 juli 2013

Tijdens een spoedoverleg met leiders van andere Zuid-Amerikaanse landen over het vliegtuigincident van woensdag, dreigde de Boliviaanse president Evo Morales de Amerikaanse ambassade in zijn land te sluiten.

Woensdag moest president Morales op verzoek van de Verenigde Staten een noodstop in Wenen maken met zijn presidentiële vliegtuig. Hij werd urenlang vastgehouden op de luchthaven van Wenen, totdat bleek dat de op de vlucht geslagen klokkenluider Edward Snowden niet aan boord was.

Spoedzitting

Donderdag kwam de Zuid-Amerikaanse Unie Unasur bijeen in een spoedzitting over het vliegtuigincident. Morales zei onder meer bondgenoot Amerika niet nodig te hebben.

‘We hebben de samenwerking en diplomatieke betrekkingen niet nodig, die ze als excuus gebruiken om ons te kunnen bespioneren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.