buitenland

President Obama komt met verklaring over afluisterschandaal

Door Claartje Vogel - 01 juli 2013

De Amerikaanse president Barack Obama belooft een verklaring te geven voor het bespioneren van vertegenwoordigers van de Europese Unie. ‘We zullen onze bondgenoten adequaat informeren,’ zei hij maandag.

Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Obama reageert hiermee op berichten over grootschalige spionage in Europa door de Amerikaanse geheime dienst. Zondag berichtte Der Spiegel dat er in EU-kantoren in de VS en in Brussel afluisterapparatuur is geïnstalleerd.

Hollande

De Franse president Hollande dreigde maandag het overleg over een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten te blokkeren, als de Amerikaanse regering niet direct stopt met het afluisteren van Europese diplomaten.

Op 8 juli staan onderhandelingen gepland over een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS. Hollande zei dat er geen onderhandelingen kunnen plaatshebben als de spionage niet onmiddellijk stopt.

Duitsland

Ook de Duitse regering vindt de spionagepraktijken ‘onacceptabel tussen partners en bondgenoten’. Een regeringswoordvoerder zegt dat Duitsland wil dat de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag doorgaan, maar dat ‘wederzijds vertrouwen noodzakelijk is om een akkoord te bereiken’.

Volgens Obama werken de Verenigde Staten en Duitsland nauw samen. ‘Er is bijna geen informatie die we niet delen,’ zei de Amerikaanse president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.