buitenland

Protesten en uitbraak van meer dan 1000 gevangenen in Libië

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

Uit de gevangenis van de Libische kuststad Benghazi zijn zaterdag meer dan duizend gevangenen ontsnapt. De gevangenisuitbraak vond plaats terwijl er in die stad en in de hoofdstad Tripoli massaal werd geprotesteerd tegen de Moslimbroederschap.

Het is onrustig in Libië sinds een prominente politieke activist vrijdag werd doodgeschoten toen hij in Benghazi uit de moskee kwam. De vermoorde Abdelsalam al-Mosmari was een van de eersten die in februari de straat op gingen om te protesteren tegen de dictatuur van Muammar Khaddafi. Al-Mosmari was een uitgesproken criticus van de partij van de Moslimbroederschap, qua grootte de tweede partij in het Libische parlement.

Brand

Veiligheidstroepen openden zaterdag in Benghazi het vuur op drie gevangenen die probeerden te ontsnappen uit de Koyfiya-gevangenis, tien kilometer ten oosten van de stad. Daarop stichtten medegevangenen uit protest brand. Gewapende bendes uit Benghazi schoten de opstandige gevangenen vervolgens te hulp.

De Libische premier Ali Zidan heeft gezegd dat een lijst met de namen van de gevangenen onder alle grensposten verspreid is. Ook is er extra grenscontrole ingesteld en houdt het leger toezicht op de gevangenis.

Protesten

Tegelijkertijd gingen honderden betogers de staat op in Tripoli en Benghazi, waar ze onder meer kantoren van de politieke vleugel van de Moslimbroederschap (de ‘Gerechtigdheid en Opbouw’-partij) bestormden en in brand staken. Ook het kantoor van de grootste partij van Libië, de gematigde Alliantie van Nationale Krachten van rebellenleider Mahmoud Jibril, werd bestormd.

Volgens persbureau Reuters neemt de weerstand tegen de invloed van de Moslimbroederschap in Libië toe. Meerdere ministers hebben banden met de Moslimbroederschap. De Libische Moslimbroederschap beweert geen financiële of administratieve banden te hebben met de Egyptische Moslimbroeders. Hun partij was in Egypte aan de macht, tot het leger er begin juli president Mohammed Morsi afzette.

Politieke situatie

Volgens Reuters zijn veel Libiërs gefrustreerd over de politieke situatie en de wetteloosheid in hun land sinds de val van dictator Khaddafi. Onlangs stemde het parlement in met een voorstel om een speciale commissie een nieuwe grondwet te laten opstellen.

Premier Zidan kondigde na de protesten enkele wisselingen in zijn kabinet aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.