buitenland

Protesten na moord op oppositieleider in Tunesië

Door Josefine van Enk - 25 juli 2013

Een van de leiders van de Tunesische oppositie, Mohamed Brahmi, is doodgeschoten. Het is nog niet bekend wie er achter de moord zit, maar inmiddels zijn duizenden betogers de straat opgegaan om het vertrek van de islamitische regering te eisen.

Voor vrijdag is een dag van nationale rouw afgekondigd in Tunesië, meldt persbureau Reuters.

Elf kogels

De oppositieleider werd donderdag voor zijn huis in de Tunesische hoofdstad Tunis belaagd toen hij uit zijn auto wilde stappen. Er werden elf kogels op Brahmi afgevuurd. De buren hebben hem vervolgens tevergeefs geprobeerd te reanimeren.

Mohsen Nabti, lid van de partij van Brahmi zegt op de Tunesische radio: ‘Hij werd doorzeefd met kogels voor het oog van zijn vrouw en kinderen’.

Protest

Een bron meldt aan persbureau Reuters dat duizenden mensen protesteren voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De demonstranten eisen het vertrek van de islamitische regering.

Volgens een verslaggever van Tunisia Live heeft de politie traangas naar de demonstranten gegooid.

Standpunten

Brahmi was de leider van Volksbeweging Echaâb. Hij was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het Assad-bewind in Syrië.

Daarnaast vond Brahmi dat in de nieuwe grondwet van Tunesië moest worden opgenomen dat het een misdrijf zou zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Tweede moord

Het is de tweede politieke moord in Tunesië dit jaar. Oppositieleider Chokri Belaid werd in februari vermoord in Tunis. Na de moord op de seculiere Belaid braken er ook protesten in het land uit. De premier is toen afgetreden.

Het land waar de Arabische Lente begon ondergaat na de afzetting van dictator Ben Ali een moeilijke overgang naar een democratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.