buitenland

Radicale imam uitgezet uit Groot-Brittannië

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

De radicale islamitische geestelijke Abu Qatada is na acht jaar juridische strijd door Groot-Brittannië op het vliegtuig naar Jordanië gezet. In dat land is hij bij verstek veroordeeld voor terroristische daden

De imam is zondagochtend om 2:46 uur (Londense tijd) per vliegtuig uit Engeland vertrokken en is inmiddels in zijn vaderland Jordanië gearriveerd, schrijft de BBC. In dat land moet hij opnieuw terechtstaan voor terroristische daden waarbij hij in 1999 en 2000 betrokken was.

Terrorist

Het Verenigd Koninkrijk probeerde al jarenlang om de imam, die in 1993 naar Engeland was gekomen, uit te zetten. Tot november vorig jaar zat hij er al zeven jaar in de cel zonder formeel ergens voor te zijn aangeklaagd. De geestelijke is in 2002 opgepakt op grond van de Britse antiterrorismewet.

Het Verenigd Koninkrijk beschouwt Abu Qatada als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat hij banden zou hebben gehad met Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden.

In een flat in Hamburg die door een van de daders van 11 september werd gebruikt, zijn preken van Qatada teruggevonden. Een Spaanse rechter noemde Qatada zelfs de rechterhand van Bin Laden.

Juridische strijd

Abu Qatada, die eigenlijk Omar Othman heet, konden eerder niet worden uitgeleverd, omdat de rechter bepaalde dat de kans groot was dat hij geen eerlijk proces zou krijgen in Jordanië. Omdat het waarschijnlijk was dat de man voor het proces zou worden gemarteld, was hij onuitzetbaar.

De twee landen tekenden in april van dit jaar een verdrag waarin werd afgesproken dat de imam niet zou worden gemarteld. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor uitlevering.

Dure gevangene

Labour-politicus Keith Vaz heeft aan de minister van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over waarom de Britse regering niet eerder afspraken kon maken met Jordanië: ‘Dat zou de belastingbetalen 1,7 miljoen pond [2 miljoen euro] hebben bespaard.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.