buitenland

‘Rampbus Zuid-Italië reed een kilometer stuurloos’

Door Claartje Vogel - 29 juli 2013

De personenbus die zondagavond nabij de Zuid-Italiaanse stad Avellino van een viaduct stortte, reed waarschijnlijk een kilometer stuurloos. Een kilometer voor de plaats des onheils zijn mechanische onderdelen gevonden die het voertuig heeft verloren.

Dat meldt de Italiaanse krant La Republica maandag.

39 doden

Bij het ongeluk kwamen 39 inzittenden om het leven, onder wie veel kinderen en de chauffeur. Negen personen raakten zwaar gewond. De bestuurder van de touringcar zou tijdens een afdaling de controle hebben verloren.

De chauffeur probeerde de bus honderden meters van te voren af te remmen door tegen de omheining van de weg te rijden. De bus botste op een file, brak tegen de vangrail en stortte dertig meter naar beneden.

Defect

Er staan geen remsporen op de weg, wat kan betekenen dat het remsysteem defect was. Een kilometer voor de plek waar de bus de diepte in stortte zijn delen van het transmissiesysteem gevonden. Een wegwerker verklaart dat de de bus met hoge snelheid aan kwam rijden en de voorste deur ontbrak.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval. De zwarte doos is nog intact en wordt uitgelezen. Ook beelden van de camera’s langs de snelweg worden onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.