buitenland

Rellen na vrijspraak Zimmerman, Obama roept op tot kalmte

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2013

Duizenden Amerikanen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de vrijspraak van buurtwacht George Zimmerman. In Los Angeles raakten betogers slaags met de politie.

Dat melden Amerikaanse media maandag.

Overal in het land gingen boze, vooral zwarte Amerikanen de straat op om hun stem te laten horen. ‘Trayvon Benjamin Martin is dood omdat hij en andere zwarte jongens niet als mensen worden gezien maar als probleem,’ zei dominee Dr. Raphael H. Warnock in de baptistenkerk in Atlanta die ooit werd geleid door Martin Luther King jr.

New York

In New York liepen duizenden mee in een protestmars van Union Square naar Times Square in het hart van Manhattan. De onverwachte optocht zorgde ervoor dat het verkeer in de stad werd lamgelegd.

De politie gedoogde het illegale protest een tijdje, maar vond het op een gegeven moment mooi geweest. Enkele demonstranten werden met geweld gearresteerd. In Los Angeles liepen vergelijkbare protesten uit op confrontaties met de oproerpolitie.

Racisme

Het protest is ontstaan nadat de 29-jarige buurtwacht Zimmerman zaterdag werd vrijgesproken van schuld aan de dood van de zeventienjarige zwarte tiener Trayvon Benjamin Martin. Zimmerman schoot de jongen dood nadat die hem zou hebben aangevallen in de rustige wijk waar Zimmerman wachthield.

Afro-Amerikanen verdenken de juryleden ervan racistische motieven hebben laten meewegen bij de uitspraak. President Barack Obama zei de emoties te begrijpen maar riep de Afro-Amerikaanse gemeenschap op om de rechtspraak in Amerika te respecteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.