buitenland

Rellen op eiland Nauru vanwege vluchtelingenbeleid Australië

Door Josefine van Enk - 19 juli 2013

Op Nauru, een eiland in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea, is vrijdag een asielzoekerscentrum in brand gestoken en waren er tijdelijk medewerkers gegijzeld. De rellen zouden het gevolg zijn van de uitspraak van Australische premier Kevin Rudd die aankondigde geen bootvluchtelingen meer op te nemen.

Dat meldt news.com.au op basis van berichten op Twitter.

Rellen

Honderden asielzoekers kwamen vrijdag in opstand op het eiland Nauru. Er zouden 15 bewakers en een politieagent gewond zijn geraakt. De politie werd overweldigd door het grote aantal rellende asielzoekers. Drie tolken en drie hulpverleners werden een uur lang gegijzeld. Het is onduidelijk of ze gewond raakten.

Fotograaf Clint Deidenang zegt acht explosies gehoord te hebben en twitterde: ‘Er is een grote brand uitgebroken in het centrum. Ik zie rook en vlammen boven de boomtoppen uitkomen vanuit mijn positie.’

Oorzaak

De rellen worden in verband gebracht met een uitspraak over vluchtelingen die de Australische premier Kevin Rudd vrijdag deed. Rudd wil geen bootvluchtelingen meer opnemen. Als bootvluchtelingen in Australië zonder visum aankomen, worden ze naar opvangcentra in Papoea-Nieuw-Guinea gestuurd en krijgen ze nooit meer een verblijfsstatus in Australië.

De premier deed de mededeling in gezelschap van de premier van Papoea-Nieuw-Guinea Peter O’Neill. Samen sluiten de landen nieuwe overeenkomsten om mensensmokkel tegen te gaan.

Harde beslissing

Rudd geeft toe dat het een harde beslissing is, maar vindt het ook een noodzakelijke: ‘Australiërs hebben er genoeg van dat mensen verdrinken in de wateren ten noorden van ons land.’

Er is geen grens gesteld aan het aantal vluchtelingen dat naar Papoea-Nieuw-Guinea wordt gestuurd. Australië zal als tegenprestatie investeren in ziekenhuizen en universiteiten in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.