buitenland

Russische advocaat na dood alsnog veroordeeld

Door Anne-Marie Spermon - 11 juli 2013

Een Russische rechtbank heeft de dode advocaat Sergej Magnitski donderdag schuldig bevonden aan belastingontduiking. De advocaat overleed al in 2009, tijdens zijn voorarrest.

Het is zeer ongebruikelijk om een vonnis uit te spreken over een dode. De zaak van Magnitski is dan ook uiterst twijfelachtig verlopen.

Fraude

Oorspronkelijk beschuldigde de advocaat, die werkte voor de Britse investeringsmaatschappij Hermitage Capital Management, verschillende Russische politie- en belastingfunctionarissen van grootschalige fraude. Het zou om oplichting van omgerekend zo’n 175 miljoen euro gaan.

De Russische autoriteiten legden dit verhaal naast zich neer en klaagden vervolgens Magnitski zelf aan wegens vermeende belastingontduiking.

Verdachte omstandigheden

Tijdens zijn voorarrest werd Magnitski volgens zijn familie en mensenrechtenorganisaties gemarteld en verwaarloosd. Hij overleed in 2009 onder verdachte omstandigheden, vlak voordat de termijn van zijn eenjarige voorarrest zou aflopen.

Volgens een onderzoek van Hermitage Capital Management is hij in zijn isoleercel dusdanig mishandeld dat hij daar aan zijn verwondingen overleed.

Er zou zijn gesjoemeld met allerlei bewijs, van het tijdstip en de plaats van overlijden tot de doodsoorzaak. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat Magnitski overleed aan hartfalen in het ziekenhuis binnen de gevangenis.

William Browder

Het Russische Openbaar Ministerie wilde de zaak na Magnitski’s dood sluiten, omdat de advocaat zich niet meer kon verdedigen. Het Kremlin stond erop dat het proces werd voortgezet.

De rechtbank veroordeelde ook William Browder, de oprichter van Hermitage Capital, tot negen jaar celstraf. De Brit woonde het proces niet bij en wordt hoogstwaarschijnlijk niet uitgeleverd, omdat Interpol weigert hem op de internationale opsporingslijst te zetten.

Stalin

De zaak Magnitski trekt internationaal veel aandacht. Critici vergelijken de gebeurtenissen rondom de rechtszaak met stalinistische praktijken.

Hermitage Capital zegt dat president Vladimir Poetin blijkbaar een onschuldige burger en zijn internationale geloofwaardigheid wil opofferen voor het beschermen van corrupte ambtenaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.