buitenland

Russische geheime dienst slaat typemachines in na lekschandalen

Door Josefine van Enk - 12 juli 2013

De Russische geheime dienst heeft nieuwe typemachines besteld. De veiligheidsdienst zou weer op typemachines werken om het lekken van digitale, gevoelige informatie tegen te gaan.

Dat meldt de Russische krant The Moscow Times.

Snowden

De geheime documenten die Wikileaks publiceert en de informatie die Edward Snowden bij zijn voormalige werkgever de National Security Agency (NSA) lekt, heeft de Russen aan het denken gezet.

Papieren documenten moeten het moeilijker maken gevoelige informatie van het Kremlin te lekken. Dat bevestigt een anonieme bron in de Russische krant Izvestia.

Niks bijzonders

Een anonieme medewerker van de geheime dienst die zich met de beveiliging van Poetin bezighoudt, doet het verhaal af als niets bijzonders.

Tegen nieuwszender Russia Today zegt hij dat ‘iedereen’ typemachines gebruikt: de geheime dienst, maar ook het ministerie van Defensie en het ministerie van Noodgevallen. Ze worden nu simpelweg vervangen.

Duits model

De veiligheidsdienst wil in totaal ongeveer 15.000 dollar aan de typemachines uitgeven. Een populaire typemachine is het Duitse Triumph-Adles Twen 180-model. Van de elektronische typemachine zouden twintig stuks zijn aangeschaft.

De veiligheidsdienst zou al een jaar bezig zijn met de aankoop van de juiste typemachines.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.