buitenland

Schäuble: ‘Schuldverlichting Griekenland niet aan de orde’

Door Annemarie van Ulden - 18 juli 2013

Griekenland moet stoppen met lobby voor kwijtschelden van schuldenlast. Dat stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag tijdens een kort bezoek aan Athene.

‘Niemand die er ook maar een beetje verstand van heeft, spreekt serieus over schuldverlichting’, zei Schäuble.

Schuldenlast

Economen zijn ervan overtuigd dat meer schuldverlichting voor Griekenland noodzakelijk is om de schuldenlast van het land houdbaar te maken. Maar volgens Schäuble is dat niet aan de orde.

Wel tekende hij voor een storting van 100 miljoen euro in een fonds dat leningen verstrekt aan het Griekse midden- en kleinbedrijf.

Primair overschot

Tijdens een persconferentie liet de Duitse minister weten Griekenland tegemoet te zullen komen als het land een primair overschot realiseert, oftewel als het land meer inkomsten dan uitgaven heeft.

‘Dan zullen we onderhandelen en zo nodig extra maatregelen nemen.’

Bezoek

Het was het eerste bezoek van minister Schäuble aan Griekenland sinds de schuldencrisis in 2009 begon. De politie had een groot deel van het centrum afgesloten om het bezoek in goede banen te leiden.

Op sommige plaatsen werd toch gedemonstreerd, terwijl het eigenlijk verboden was. Zo stonden er bijvoorbeeld demonstranten bij het ministerie van Financiën.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.