buitenland

Spaanse Justitie houdt machinist aan vanwege treinramp

Door Anna Vossers - 25 juli 2013

De Spaanse politie heeft de machinist van de trein die woensdagavond ontspoorde bij Santiago de Compostela aangehouden in het ziekenhuis. Het gaat om de machinist die de trein bestuurde, die eerder al zei dat hij te hard had gereden.

Dat heeft het hooggerechtshof van de regio Galicië donderdag laten weten.

Doden

Zeker 80 mensen kwamen bij de ramp om het leven. Zeven van hen overleden na de ramp in ziekenhuizen. Volgens El País zijn 53 slachtoffers inmiddels geïdentificeerd. Forensisch artsen zijn ingeschakeld om zwaar toegetakelde lichamen op grond van DNA-materiaal te identificeren.

Daarnaast raakten nog minstens 130 mensen gewond, van wie er nog 94 in ziekenhuizen zijn opgenomen. 35 bevinden zich in kritieke toestand.

Om tien uur vanavond publiceren de Spaanse autoriteiten een officiële lijst van alle overledenen.

Nationale rouw

Premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In de regio Galicië, waar het ongeluk gebeurde, wordt een week lang officieel gerouwd.

De hogesnelheidstrein van die van Madrid naar Ferrol ontspoorde woensdagavond toen die met een snelheid van vermoedelijk 190 kilometer per uur door een bocht reed, waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur was.

De machinist had te laat door dat de snelheid veel te hoog was, omdat het veiligheidssysteem mogelijk haperde. Een collega riep nog over de radio ‘we ontsporen, wat moet ik doen, wat moet ik doen!’, laat La Voz de Galicia weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.