buitenland

Spaanse machinist bekent ‘menselijke fout’

Door Josefine van Enk - 29 juli 2013

De machinist van de Spaanse ramptrein heeft bekend dat de trein ontspoorde door een menselijke fout. Bij de ontsporing woensdagavond in de buurt van Santiago de Compostella kwamen 79 mensen om het leven.

De Spaanse krant El Mundo meldt de bekentenis van Francisco José Garzón op basis van bronnen dichtbij het onderzoek.

Verhoor

Tijdens een verhoor van twee uur heeft de machinist toegegeven dat hij ‘onoplettend’ is geweest en niet precies wist waar hij reed.

Garzón zou hebben gezegd dat er geen sprake was van een technische fout of problemen met het treintoestel. Vlak na de treinramp gaf hij al toe dat hij ruim twee keer zo hard reed als toegestaan.

Beschuldiging

Garzón wordt beschuldigd van 79 gevallen van doodslag door roekeloos gedrag. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de gewonde passagiers. Het is nog onbekend om hoeveel gewonden het in totaal gaat. Momenteel liggen er nog 70 slachtoffers in het ziekenhuis, waarvan 22 er slecht aan toe zijn.

De bestuurder is na het verhoor vrijgelaten, maar moet zich wekelijks bij de rechtbank melden. Daarnaast mag de 52-jarige machinist voorlopig geen treinen besturen en is zijn paspoort ingenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.