buitenland

Spaanse machinist belde met conducteur om familie te helpen

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2013

De Spaanse machinist van de hogesnelheidstrein die nabij het Spaanse Santiago de Compostela uit de bocht vloog, werd kort voor het ongeluk gebeld door een conducteur in dezelfde trein. De conducteur wilde de machinist vragen of hij op een ander spoor kon binnenrijden om zo een jong gezin tegemoet te komen.

Dat heeft de conducteur verklaard aan de Spaanse politie, zo meldt de krant El Pais.

De 60-jarige conducteur wilde een familie met kleine kinderen aan boord van de trein tegemoet komen door de machinist te vragen of hij op een spoor vlakbij de uitgang van station Pontedeume in Coruña kon binnenrijden. Het jonge gezin zou hier gemakkelijker kunnen uitstappen.

Afgeleid

Ook de machinist verklaarde dinsdag al aan de onderzoeksrechter dat hij inderdaad op zijn werktelefoon werd gebeld. De man zei door het telefoongesprek afgeleid te zijn geweest en te laat te hebben gezien dat de trein met veel te hoge snelheid op een bocht afging.

Uit het gesprek van de machinist met de onderzoekers, dat woensdag door Spaanse media werd gepubliceerd, blijkt dat de man nog aan de noodrem trok, maar dat hij wist dat het te laat was. ‘Toen ik de bocht zag, wist ik gelijk dat we het niet gingen redden, ik zag dat het niet ging,’ sprak de man geëmotioneerd tegen zijn ondervrager.

Niet ongebruikelijk

De Spaanse vervoerder RENFE laat weten dat het niet ongebruikelijk is dat machinisten met hun werktelefoon bellen tijdens het rijden. Maar machinisten wordt tegelijkertijd geadviseerd niet op te nemen als de situatie dat niet toestaat.

Bij het ongeluk zondag kwamen 79 personen om het leven. Enkele tientallen reizigers liggen met verwondingen in het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.