buitenland

Spanje heft blokkade op, Morales mag naar huis

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2013

De Boliviaanse president Evo Morales heeft eindelijk de luchthaven van Wenen mogen verlaten. Hij werd hier vele uren vastgehouden omdat men bang was dat hij Edward Snowden in zijn vliegtuig mee zou smokkelen.

Dat melden Oostenrijkse journalisten vanaf de luchthaven in Wenen via Twitter.

De president heeft de afgelopen uren zeker vier persconferenties gegeven en is erg boos over de gang van zaken. ‘ik ken die Snowden niet eens,’ liet hij zich tegen een journalist ontvallen.

Bewijs

De Spaanse autoriteiten weigerden het presidentiële vliegtuig van Morales in het luchtruim toe te laten omdat ze lang dachten dat Snowden wel degelijk in het vliegtuig zou zitten.

Maar nadat de Oostenrijkse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken die geruchten meerdere malen had ontkracht, ging ook Spanje uiteindelijk overstag.

Rel

Intussen hebben ook Latijns-Amerikaanse bondgenoten van Morales zich in de rel gemengd. Ecuador eist een spoedzitting van de Zuid-Amerikaanse unie UNASUR.

Bolivia zou juridische stappen voorbereiden. Presidentiële vliegtuigen genieten internationale onschendbaarheid en kunnen niet zomaar aan de grond worden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.