buitenland

Spanje weigert excuses aan Morales om Snowden

Door Servaas van der Laan - 05 juli 2013

Spanje is niet van plan om excuses te maken in de richting van de Boliviaanse president Evo Morales. Het land vindt het gerechtvaardigd dat het luchtruim dichtging omdat er goede informatie was dat klokkenluider Edward Snowden in het vliegtuig van Morales zat.

Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse zaken Garcia-Margallo vrijdag gezegd.

Bolivia had om excuses gevraagd nadat Spanje, samen met Frankrijk, Italië en Portugal het luchtruim voor het presidentiële vliegtuig van Morales had gesloten waardoor de president uren lang op het vliegveld van Wenen moest blijven.

Snowden

Spanje was het land dat het langst het luchtruim dichthield omdat ze er zeker van wilden zijn dat Snowden niet in het vliegtuig aanwezig was.

Pas nadat de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken meerdere malen had gemeld dat Snowden niet aanwezig was, ging ook Spanje overstag.

Informatie

Het Zuid-Europese land zegt goede informatie te hebben over een vermoedelijke smokkelactie en biedt daarom geen excuses aan. De opmerking van Garcia-Margallo is belangrijk omdat het de eerste bevestiging is van Europese kant dat het luchtruim inderdaad gesloten was voor Morales.

De opstelling van Spanje zet de verhoudingen tussen Europa en de socialistische Zuid-Amerikaanse landen nog weer extra op scherp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.