buitenland

Talibanstrijder in brief naar 16-jarige Malala: kom naar huis

Door Anna Vossers - 17 juli 2013

Een belangrijke Talibanstrijder heeft een brief gestuurd naar het Pakistaanse meisje Malala. Hij schrijft geschokt te zijn van de aanslag die ruim anderhalf jaar geleden door de Taliban op het toen vijftienjarige meisje werd gepleegd.

De brief (PDF) zou op persoonlijke titel van Talibanstrijder Adnan Rasheed zijn geschreven. De brief van de commandant is naar verschillende media gestuurd. Een woordvoerder zegt dat Malala geen behoefte heeft om op de inhoud te reageren.

Aanslag

Die Talibanstrijder zat in de gevangenis toen de brute aanslag op de scholier in oktober 2012 werd gepleegd. Rasheed schrijft dat hij ‘geschokt’ was toen hij hoorde wat er was gebeurd.

Malala werd in haar hoofd geschoten in een schoolbus in de stad Mingora in Pakistan. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd meteen opgeëist door de Taliban. Het tienermeisje voerde campagne voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ook twee medescholieren raakten gewond.

Malala werd in Engeland behandeld aan haar verwondingen en blijft vanuit Engeland actievoeren voor het recht op onderwijs.

Geen excuses

De Talibanstrijder verontschuldigt zich niet voor de aanslag. Hij zegt dat de Taliban haar niet aanvielen omdat ze onderwijs voor meisjes wil, maar omdat ze een lastercampagne voerde tegen de Taliban.

Hij schrijft dat hij wilde dat hij haar had kunnen waarschuwen om te stoppen met haar activisme.

Drones

Volgens de Talibanstrijder zou Malala nooit zoveel media-aandacht hebben gekregen als zij zou zijn geraakt door een Amerikaanse drone.

‘Meer dan 300 onschuldige vrouwen en kinderen zijn gedood bij drone-aanvallen, maar wie maakt dat uit, want de aanvallers zijn hoogopgeleide, niet-gewelddadige vredelievende Amerikanen’, staat in de brief.

Verenigde Naties

Rasheed refereert in de brief aan de toespraak die Malala Yousufzai vorige week hield voor de Verenigde Naties in New York. In die speech zei Malala, dat een pen, een leraar en een boek de wereld kunnen veranderen.

Volgens de Talibanstrijder moet Malala terug naar Pakistan komen, de koran lezen, haar pen voor de islam gebruiken en naar de profeet Mohammed luisteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.