buitenland

Terrorist Breivik schrijft zich in bij universiteit Oslo

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2013

De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik heeft zich bij de Universiteit van Oslo aangemeld voor een studie politieke wetenschappen. Docenten van de universiteit hebben verontwaardigd op de inschrijving gereageerd.

Dat meldt het Noorse tv-station TV2.

Rector magnificus van de universiteit Ole Petter Ottersen heeft de aanmelding bevestigd maar zei daarbij: ‘Ik geloof niet dat hij aan de voorwaarden voldoet.’

Vanuit de cel

Maar de rector zei wel dat de aanmelding niet direct zonder reden kan worden afgewezen. In augustus krijgt de Noorse massamoordenaar te horen of hij aan de Noorse universiteit mag gaan studeren.

Hoe dan ook zal hij het studiepad vanuit zijn cel moeten volgen. Noorse justitie haastte zich te zeggen dat het uitgesloten is dat de Noor voor studiedoeleinden zijn cel uit mag.

Niets raars

Volgens de gevangenis waar Breivik zit, komt het wel vaker voor dat gevangenen aan universiteiten studeren. De gevangenis zegt dan ook in dit geval geen problemen te zien.

Breivik zit een gevangenisstraf uit van 21 jaar vanwege de moord op 77 mensen in Oslo en het eiland Utoya. Het is deze maand precies twee jaar geleden dat de uitzinnige Noor zijn slachtpartij aanrichtte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.