buitenland

Timmermans: goed dat Egypte aanstuurt op nieuwe verkiezingen

Door Servaas van der Laan - 09 juli 2013

Het is erg verstandig dat de Egyptische interim-president Adly Mansour direct aanstuurt op nieuwe verkiezingen. Het leger moet niet gaan denken dat het terug kan naar de situatie van vroeger.

Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagochtend in het NOS Radio 1-journaal.

‘Het slechtste wat er kan gebeuren, is dat de militairen gaan denken: nou dit bevalt ons eigenlijk wel. Laten we teruggaan naar de situatie zoals die vroeger was,’ zei Timmermans.

Verkiezingen in februari

Maandagavond zei Mansour dat Egyptenaren in februari een nieuw parlement moeten kiezen. Daarna zal er een nieuwe president worden gekozen.

Timmermans zegt dat een juiste termijn te vinden. ‘Eerdere verkiezingen zouden de huidige chaos alleen maar verder doen toenemen,’ zegt de minister.

Burgeroorlog

Omdat de islamisten in het land lijnrecht tegenover de nieuwe machthebbers staan, dreigt het land in een burgeroorlog te geraken. Op dit moment is daarvan volgens Timmermans nog geen sprake: ‘Het leger kiest het pad naar democratische verhoudingen.’

Toch zijn daar de sporen nog niet helemaal zichtbaar van. Zondagnacht werden tientallen Moslimbroeders door militairen gedood. Ook een groeiend deel van de Moslimbroeders lijkt steeds meer uit te zijn op geweld in plaats van een vreedzame oplossing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.